Carrousel

Carrouselrijden is een aparte discipline in de paardensport, waarbij nauwkeurigheid, timing en rijden in teamverband belangrijk zijn. De historie van het carrouselrijden gaat terug tot de middeleeuwen, waarbij tijdens riddertoernooien feestelijk geklede deelnemers schitterende rijkunstige voorstellingen gaven.

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters op paarden of pony’s die in een geordende rij, bijvoorbeeld met zijn tweeën naast elkaar, een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De carrouselgroep rijdt de figuren op muziek. De choreografie van de carrousel ontwerpt de groep zelf. Het lijkt een show, maar is veel meer dan dat. Alle figuren worden heel precies uitgevoerd en met stijl gereden. Het mooiste effect ontstaat doordat iedereen er het zelfde uit ziet en de carrouselgroep één geheel wordt. Het tempo, de onderlinge afstand en de afstemming bepalen het niveau. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard/pony of ruiter maar van de groep in zijn geheel.

De Amsterdamse manege kan in 2016 terug kijken op een zeer geslaagd carrousel seizoen. Bij alle divisie wedstrijden zijn de teams eerste of tweede geworden. Hierdoor hebben wij met drie groepen deel genomen aan het Nederlands Kampioenschap carrousel rijden.

De Amsterdamse Manege heeft 5 carrousel groepen :
Mokum Magic : 1e plaats in de eerste divisie paarden, deelname NK 8e plaats 2016
De Amsterdamse Jeugd Carrousel : 2e plaats tweede divisie 2016
Mokum Mini’s : 1e plaats Ere divisie pony’s, deelname NK 8e plaats 2016
De Amsterdamse Paarden Carrousel : 2e plaats ere divisie paarden, deelname NK 6e plaats 2016
De Amsterdamse pony carrousel pas in februari 2016 gestart nog geen divisie wedstrijden gereden.

De groepen trainen op verschillende tijden, zie het lesrooster. Als carrousel rijden jou ook leuk lijkt, kan je contact opnemen met de manege.