Horse Event 2018

 

Veerle-met-Guus-en-Hannah-m

Veerle op Guus en daarachter Hannah op Hudson.

Zarah-635

Maxime op Zarah.


(Vervolg van Horse Event 2018 - clinic ‘Meten is Wetenschap’ op Homepage)

Tijdens de clinic kreeg Guus acht bewegingssensoren om en kregen Hudson en Zarah afgewisseld een teugel- of  zadeldrukmeter. De sensordata was real-time op een groot scherm te zien. Best spannend dus! Want, hoeveel teugeldruk nemen wij nou eigenlijk? Hoe ‘hard’ komen we in het zadel terecht als we bijvoorbeeld doorzitten? En kunnen we wel met het blote oog zien of een paard symmetrisch loopt?

Sensors-onder-oorkap406h sensors-om-achterbenen406h

Bewegingssensoren zijn geplaatst onder Guus' petje en om zijn benen.

Controle van de teugeldrukmeters bij Hudson

Controle van de teugeldrukmeters bij Hudson.


Door metingen te doen zoals nu bij Guus, Hudson en Zarah, proberen onderzoekers gegevens te verzamelen van o.a. de beweging van het paard, hoe een paard leert en hoe wij ‘communiceren’ met een paard. Met het oog op paardenwelzijn is het belangrijk om wetenschappelijk te kunnen onderbouwen wat wij doen als we rijden. Daarnaast worden de metingen gebruikt om ruiters bewust te maken van hun inwerking op het paard en hier trainingsmethoden bij te ontwikkelen.

Pijn-app
Na afloop van de clinic Meten is Wetenschap was de lancering van de Pijn-app van Machteld van Dierendonck.
Eva vertelt over de nervositeit van Guus.

Met deze app kijk je naar de gezichtsuitdrukking van het paard en geef je verschillende scores aan door de app aangegeven focuspunten. De app rekent vervolgens een totaalscore uit die je aan de dierenarts kan doorgeven.
Guus was de eerste ‘testcase’ en Eva moest zijn gezichtsuitdrukking scoren. Gelukkig bleek Guus alleen een beetje gespannen te zijn (omdat Hudson en Zarah toch écht niet verder dan 5 meter uit zijn buurt mochten zijn!) en geen pijn te hebben.

Al met al was het een zeer geslaagd weekend waarbij onze paarden (en ruiters!) zich van hun beste kant hebben laten zien!

Aan de slag met de Equine Pijn- en WelzijnsApp? 
Meer info en download: www.epwa.nl